Házassági szerződés

 • Férjemmel boldog házasságban élünk, azonban a szülei állandóan a Fiuk tőlük kapott vagyona miatt aggódnak és ennek a jelenlétemben hangot is adnak. Mivel minket nem az anyagiak kötnek össze és nem is tartok igényt a pénzükre, ezért jobb lett volna, ha házasságkötésünk előtt szerződést kötöttünk volna. Akkor sajnos ezt nem tettük meg. Most van még erre lehetőségünk?

Apaság

 • Barátnőmmel született egy közös gyermekünk. Sajnos a kapcsolatunk megromlott és Ő nem akar beleegyezni, hogy apasági nyilatkozatot tegyek a gyermekre nézve. Tehetek az Ő beleegyezése nélkül ilyen nyilatkozatot?
 • Élettársi kapcsolatban élek Kedvesemmel. Közös gyermeket tervezünk, de összeházasodni a későbbiekben sem szeretnénk, mert már mindketten túl vagyunk egy-egy nehéz váláson és emiatt nem vagyunk házasságpártiak. Kérdésem, hogy a születendő gyermekünk viselheti-e majd az apja nevét, vagy automatikusan az én nevemre anyakönyvezik majd a kórházban? Hogyan és hol tudjuk ezt elintézni?
 • Mit tehetek, ha egy korábbi alkalmi partnerem azt állítja, hogy gyermeke született tőlem? Kéri, hogy ismerjem el az apaságomat és fizessek gyermektartásdíjat. Mit tehetek egy ilyen helyzetben?

Válás közös megegyezéssel

 • Közös megegyezéssel és lehetőleg a problémáink "kiteregetése" nélkül szeretnénk válni házastársammal. Mi erre a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb lehetőségünk?
 • A házastársamnak is alá kell írnia a "közös megegyezéses" keresetlevelet?
 • Mennyi idő alatt zajlik le ma egy válás a biztos elhatározást követően?

Gyermekelhelyezés

 • 15 éves fiam azt mondogatja a kapcsolattartások alkalmával, hogy már nem szeretne az Édesanyjával és annak új Férjével élni és inkább hozzám költözne. Mivel anno nem ment könnyen a gyermekelhelyezés és hosszasan pereskedtünk ez ügyben, most nem szeretnék újra feleslegesen pereskedni a volt Feleségemmel. Több esélyem van a gyermek jelen életkorában a nálam való elhelyezésre? Figyelembe veszi a bíróság az Ő szándékát is?

Szülői felügyelet

 • A Feleségem a válásunk során ragaszkodik a gyerekek kizárólagos felügyletéhez, én pedig továbbra is a közös szülői felügyletet szeretném fenntartani. Hogyan dönt ilyen esetben a bíróság?

Külföldre költözés a gyermekkel

 • Külföldre költözés gyermekkel
 • A bíróság korábban nálam helyezte el a kislányomat, akivel a volt Férjem rendszeresen tartja is a kapcsolatot. Most Ausztriában kaptam egy nagyon kedvező állásajánlatot, ami persze azzal járna, hogy oda is költöznénk a kislányommal. Hozzá kell ehhez járulnia a volt Férjemnek? Hogyan tarthatja ezt követően a kapcsolatot a kislányommal?

Gyermektartásdíj

 • Válásunk során a bíróság megállapította a férjem által a gyermekünkre fizetendő gyermektartásdíjat. Sajnos hol fizeti, hol nem ezt az összeget, pedig tudom, hogy van bejelentett állása és rendszeresen kap fizetést. Sajnos sok hitele van, valószínűleg emiatt akadozik a fizetéssel. Mit tudok tenni, ha minden hónapban teljes összegben és időben szeretném a tartásdíjat megkapni?
 • Elvált férjem nem hajlandó több gyermektartásdíjat fizetni, mint amennyit 6 éve a bíróság megítélt az akkor még óvodás korú gyermekeink részére, pedig ebből a pénzből ma már nagyon kis részét tudom fedezni a gyerekek kiadásainak, melyek az iskolai többletkiadások és a különórák miatt jelentősen megemelkedtek. Hogyan érhetem el, hogy többet fizessen?
 • Volt élettársammal - aki francia állampolgár - 3 éve született egy közös gyermekünk. Az idén az élettársam elhagyott és visszaköltözött Franciaországba. Közös gyermekünk után tartásdíjat nem fizet, és a kapcsolatot sem tartja velünk. Megkeresésemre, hogy havonta fizessen egy meghatározott összeget, sajnos nem reagált. Türelmem sajnos elfogyott, úgy érzem, hogy a gyermeknek jár ez az összeg, így nem szeretném annyiban hagyni a dolgot. Egyedül az aggaszt, hogy indíthatok-e ellene Magyarországon pert, ha tudom, hogy Franciaországban él?

Élettársi kapcsolat

 • 10 évig éltem élettársi kapcsolatban a volt párommal. Az általa, azaz az Ő nevére felvett hitelből vettünk 5 évvel ezelőtt egy lakást. A lakás jelenleg a volt párom nevén van, de a hitelt 5 éven át közösen törlesztettük. Van lehetőségem arra, hogy a lakás egy része az én nevemre kerüljön, vagy esetleg a befizetett összeget kapjam vissza?

Nagyszülők jogai

 • A fiam házassága tönkrement és elvált a feleségétől. A válást a fiam kezdeményezte. A volt menyem úgy áll bosszút rajta és rajtunk, hogy nekünk egyáltalán nem engedi, hogy az unokáinkat meglátogassuk. Csak akkor láthatjuk őket, ha a fiamnál vannak. Ezen kívül még telefonon sem beszélhetünk velük. Munkája miatt a fiam gyakran tartózkodik külföldön és emiatt van úgy, hogy 2-3 hónapig nem láthatjuk a gyerekeket. Kérdésem, hogy milyen kapcsolattartási jogaink vannak és ezeket milyen úton tudjuk érvényesíteni?

Jogi tanácsadás

 • Megfordult a fejemben a válás gondolata, de nem tudom még biztosan, hogy tényleg így akarom-e. Érdemes most ügyvéddel beszélnem, vagy csak miután a házastársammal is közöltem a döntésemet?
 • Házastársam bejelentette, hogy váláson gondolkodik, de még nem döntött véglegesen. Nem tudom, hogy valamilyen más ügy miatt húzza az időt, vagy tényleg a házasságunknak adott még egy esélyt. Mitévő legyek? Felkeressek egy ügyvédet?

Okiratszerkesztés

 • Jelenleg külön élek a Férjemtől, de nem zártuk ki annak lehetőségét, hogy újra lesz még közöttünk valami. Vagyoni jellegű vitáink miatt szeretnénk egymástól vagyonilag teljesen elszeparálódni. Lehetőség van esetleg még a válást beadását megelőzően arra, hogy egy vagyonmegosztási szerződésben rendezzük a közös cégünk és az ingatlanaink sorsát? Ettől még nem lesz "kötelező" elválnunk?