Kapcsolattartás a nyári szünetben

2016. július 12. | A 2015/16-os tanévben a nyári szünet minden iskolában 2016. június 16-tól 2016. szeptember 1-ig tart. Az első tanítási nap 2016. szeptember 1-jén lesz. Mi a teendő, hogy ha a szülők nem tudnak egymás között megegyezésre jutni e 77 nap megosztása tekintetében?

Amennyiben a szülők nem tudják megosztani ezt a 77 napot, úgy meg kell nézniük, hogy mi szerepel a házassági bontóperes megállapodásukban, vagy annak hiányában a bíróság ítéletében. E szabályozás általában úgy néz ki, hogy "amennyiben a felek minden év május 31-ig nem tudnak megállapodásra jutni a nyári szünet megosztása tekintetében, úgy a különélő szülőt július 1-től 14-ig, és augusztus 1-14-ig illeti meg a kapcsolattartás joga a kezdőnapon 9 órától a zárónapon 18 óráig". Természetesen ez szólhat máshogy is, vannak olyan szülők, akik feles beosztásban osztják meg az idén 11 hetes nyári szünetet és ez esetben a különélő szülővel van a gyermek még plusz 2 hetet, bármilyen egyéb időarányos megosztásban.

Az Emberi Erőforrás Miniszterének (korábbi nevén Oktatási Miniszterrendeletében meghatározott tanításmentes napok idén egybe esnek a legtöbb iskola által megállapított szünettel, így ez nem okozhat problémát a szülőknek. A rendelet szerint:

„a 2015/2016. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napja 2016. június 15. (szerda)”

„a 2016/2017. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2016. szeptember 1. (csütörtök)”

Néhány szülő egybefüggő 4, vagy 5 hetes időtartamra viszi el kapcsolattartásra a gyermekét, de ez általában ott jelent jó megoldást, ahol nagy a távolság a szülők lakóhelye között, pl. az egyikük külföldön él és az utazás jelentős költségvonzattal jár. 

Ha a szülők a megállapodásuk, illetve az ítélet értelmezésében sem tudnak dűlőre jutni, illetve vita van közöttük, akkor a panaszos fél a neki járó kapcsolattartás elmaradását követően tud a gyermek lakóhelye szerint illetékes járási hivatal Gyámügyi osztályához fordulni kérelemmel, aki utólag dönt a végrehajtás ügyében.
dr. Gaál Edina

További hírek