Kapcsolattartás az őszi szünetben

2016. szeptember 26. | A 2016/17-es tanévben az őszi szünet minden iskolában 2016. november 2-től november 4-ig tart. Mi a teendő, hogy ha a szülők nem tudnak egymás között megegyezésre jutni e 3 nap megosztása tekintetében?

Sokan nem tudják, hogy október 31. és november 1-je hivatalosan nem tartozik bele a szünet idejébe, hiszen ezek egyébként is pihenő-, illetve munkaszüneti napok, de nem kettős ünnepek (mint pl. a Karácsony, Pünkösd, vagy a Húsvét), így a szülőknek hivatalosan ezeket a napokat nem kell megosztaniuk egymás között. Október 31. (hétfő) és November 1. (kedd) kívül esik a szüneten, ezek a napok azt a szülőt illetik meg, akire a folyamatos kapcsolattartás rendje szerint ezek a napok esnek (páros/páratlan hét szerint). Természetesen, akik rugalmasan tudják kezelni a szünet időtartamát, azok ezeket a napokat és a szünetet megelőző és a szünetet követő hétvégét  is hozzászámolhatják a szünet napjaihoz és így oszthatják meg arányosan egymás között.

Amennyiben a szülők nem tudják megosztani a szünet időtartamát hivatalosan képező 3 napot, úgy meg kell nézniük, hogy mi szerepel a házassági bontóperes megállapodásukban, vagy annak hiányában a bíróság ítéletében. E szabályozás általában úgy néz ki, hogy "megállapodás hiányában az évközi szünetek második fele illeti meg a különélő szülőt", de persze ez lehet az első fele is.

Amennyiben a szülők nem akarják a szünetben ide-oda utaztatni a gyermeket, abban az esetben legtöbbször úgy állapodnak meg egymással, hogy "tömbösítik" a szünet felét és a szünet 1.5 napját úgy osztják be, hogy azzal a szülővel legyen csütörtökön és pénteken a gyermek, akivel az aktuális hétvégét pénteken délutántól (nov. 4-6.) egyébként is töltené.

Ha a szülők a megállapodásuk, illetve az ítélet értelmezésében sem tudnak dűlőre jutni, illetve vita van közöttük, akkor a panaszos fél a neki járó kapcsolattartás elmaradását követően – az esetleges pótlásra nyitva álló határidő elteltét követő 30 napon belül - tud a gyermek lakóhelye szerint illetékes járási Gyámhivatalhoz fordulni, aki utólag dönt a végrehajtás ügyében.

További hírek