Kapcsolattartás az őszi szünetben

2017. augusztus 28. | A 2017/18-as tanévben az őszi szünet minden iskolában 2017. október 30-tól november 3-ig tart. Mi a teendő, hogy ha a szülők nem tudnak egymás között megegyezésre jutni ezen 5 nap megosztása tekintetében?

Sokan nem tudják, hogy november 1-je hivatalosan nem tartozik bele a szünet idejébe, hiszen ez egyébként is pihenőnap (Mindenszentek), de nem kettős ünnep (mint pl. a Karácsony, Pünkösd, vagy a Húsvét), így a szülőknek hivatalosan ezt a napot nem kell megosztaniuk egymás között. November 1. (szerda) kívül esik a szüneten, ez a nap azt a szülőt illeti meg, akire a folyamatos kapcsolattartás rendje szerint ez a nap esne (páros/páratlan hét szerint). Természetesen, akik rugalmasan tudják kezelni a szünet időtartamát, azok ezt a napot és a szünetet megelőző (okt. 28-29.) és a szünetet követő (nov. 44-5.) hétvégét  is hozzászámolhatják a szünet napjaihoz és így oszthatják meg arányosan egymás között.

Amennyiben a szülők nem tudják megosztani a szünet időtartamát hivatalosan képező 4 napot, úgy meg kell nézniük, hogy mi szerepel a házassági bontóperes megállapodásukban, vagy annak hiányában a bíróság ítéletében. E szabályozás általában úgy néz ki, hogy "megállapodás hiányában az évközi szünetek második fele illeti meg a különélő szülőt", de persze ez lehet az első fele is.

Amennyiben a szülők nem akarják a szünetben ide-oda utaztatni a gyermeket, abban az esetben legtöbbször úgy állapodnak meg egymással, hogy "tömbösítik" a szünet felét és a szünet 2 napját úgy osztják be, hogy azzal a szülővel legyen csütörtökön és pénteken a gyermek, akivel az aktuális hétvégét pénteken délutántól (nov. 3-5.) egyébként is töltené.

Ha a szülők a megállapodásuk, illetve az ítélet értelmezésében sem tudnak dűlőre jutni, illetve vita van közöttük, akkor a panaszos fél a neki járó kapcsolattartás elmaradását követően – az esetleges pótlásra nyitva álló határidő elteltét követő 30 napon belül - tud a gyermek lakóhelye szerint illetékes járási Gyámhivatalhoz fordulni, aki utólag dönt a végrehajtás ügyében.

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
dr. Gaál Edina
Magyar Közlöny

További hírek